Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Augalų gydomosios savybės. Svogūnas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Augalų gydomosios savybės. Svogūnas

  
 
 
12345678910111213
Aprašymas

Įvadas. Svogūno morfologinės ir biologinės savybės. Kilmė. Paplitimas. Maistinė vertė. Gydomosios savybės. Vartojimas. Žaliavos paruošimas, rinkimas, ruošimas. Svogūnų rovimas. Svogūnų laikymas žiemą. Užsiauginimas. Ekologinis auginimas. Dirvos paruošimas. Svogūnų priešdėliai ir sėjomainos. Svogūnų sėja. Pasėlių priežiūra. Ligos, kenkėjai ir apsauga. Darbas iliustruotas nuotraukomis.

Ištrauka

Šiandien mūsų sintetiniame pasaulyje be cheminių vaistų vis plačiau vartojami gamtos sukurti vaistai. Žmonės stengiasi gyventi sveikai, nori ilgiau išsaugoti sveikatą ir darbingumą. Žmogus bus sveikas tik tuomet, kai jis gaus kasdieną pakankamai gamtos sukurtų ir organizmui reikalingų medžiagų. Įvairiuose augaluose, vaisiuose, daržovėse, uogose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios turi tam tikrą gydomąjį poveikį.
Svogūnas (Allium Liliaceae L.) – tiek visiems įprasta, plačiai vartojama daržovė kasdien gaminant valgį, kad daugelis net nesusimąsto, kodėl taip yra. Tiesiog taip įprasta nuo seno, iš kartos į kartą. Nuostabiausia tai, kad svogūnas, kaip daržovė, tinkamas visas – ir jo antžeminė dalis – laiškai, ir požeminė – ropelė bei jos apvalkalėlis – lukštai. Svogūnas labiausiai paplitusi daržovė visame pasaulyje ir jis vartojamas "ne tik maistui, bet ir vaistui". Jau seniai jis vartojamas gydymui. Dar Solerno mokiniai medicinos sveikatos kodekse aprašė svogūno gydomąsias ypatybes.


Svogūnai (Allium Liliaceae L.) yra lelijinių genties svogūninių šeimos vienmečiai, dvimečiai ir daugiamečiai augalai. Jų yra daugiau kaip 400 rūšių, iš kurių apie 200 auga Rusijos teritorijoje. Labiausiai paplitę Vidurinėje Azijoje ir Kaukaze. Labiausiai paplitęs ropinis svogūnas (Allium ceps L.). Ne ką mažiau nuo jo atsilieka česnakas (Allium savitum L.), taip pat svogūnas – poras (allium porum L.). Sėkmingai yra auginami smulkialaiškiai svogūnai (Allium fistulosum var. L.), daugiaaukščiai svogūnai (Allium fistulosum var. L.), kvapnieji (Allium odorum L.), narcizlapiai svogūnai (Allium nutans L.) bei laiškiniai česnakai (Allium schoenoprasum L.).
Jau senovėje buvo žinomos įvairios svogūnų veislės, kurios dažniausiai buvo vadinamos pagal tos šalies ar vietovės pavadinimą. Iki XVIII a. Europoje buvo skiriamos 3 pagrindinės svogūnų veislės: ‘Strasbūro’, ‘Ispaniškasis’ ir ‘Egipto baltasis’. Bet jau nuo XVIII a. svogūnų veislių auginama daug daugiau, ir Vakarų Europoje paplinta ne tik ‘Ispaniškieji’, bet ir ‘Erfurto’, ‘Niurnbergo’, ‘Olandiškieji’, ‘Varšuvos’ svogūnai; Rusijoje – ‘Besonovskije’, ‘Vyšenskije’, ‘Strigunovskije’ ir kiti. Naujausios svogūno veislės Lietuvoje: ‘Friso F1‘,‘Marco F1‘,‘Bravo F1‘,‘Nerato F1‘,‘Savel‘,‘Wolf F1‘.
Pagal vegetacijos periodo trukmę svogūnai skirstomi į ankstyvuosius (vegetacijos periodas – 90-110d.), vidutinio ankstyvumo (110-130d.) ir vėlyvuosius (130-160d.). Ropiniai svogūnai pagal savo skonio ypatumus – į aštrius, pusiau aštrius, pusiau saldžius ir saldžiuosius.
Aštriuosiuose svogūnuose yra 19-21% sausųjų medžiagų, 5-10% cukrų. Dėl didelio sausųjų medžiagų ir cukrų kiekio jie gerai laikosi žiemą. Mūsų vietiniai vegetatyviniai svogūnai priklauso aštriųjų svogūnų grupei, jie neaugina sėklų, dauginasi tik ropelėmis. Vegetatyviniai svogūnai plačiau nepaplinta, nes juos auginti reikia daug sodinamosios medžiagos.
Pusiau aštriuosiuose svogūnuose yra mažiau eterinių aliejų negu aštriuosiuose. Jų ropelėse yra 11-13% sausųjų medžiagų, 4-5% cukrų. Pusiau aštrieji svogūnai blogiau laikosi už aštriuosius. Šiltai laikomi (+12-18°C) balandžio viduryje jie pradeda želti.
Saldžiųjų svogūnų ropelėse yra labai mažai eterinių aliejų. Jie saldaus, švelnaus skonio. Saldžiuosiuose svogūnuose yra 9-10% sausųjų medžiagų, 3-4% cukrų. Šios grupės svogūnai žiemą laikosi blogiausiai (ypač aukštesnėje kaip +18°C temp.), bet 0°C temperatūroje juos galima išlaikyti iki balandžio ar net gegužės mėnesio.
Pastaraisiais metais įvairios svogūnų rūšys bei veislės auginamos visose pasaulio šalyse – nuo pietinių iki pačių šiauriausių rajonų. Patys saldžiausi ir didžiausi svogūnai užauginami Ispanijoje.
Lietuvoje svogūnų auginimo bei jų tyrimo darbai buvo atliekami prof. S.Nacevičiaus dar 1924 m. Žemės ūkio akademijos mokomajame darže. Čia profesorius atlikdavo ir selekcinį darbą – išvedė naują ropinių svogūnų veislę ‘Lietuvos didieji’/
Vėliau svogūnų tyrimai buvo sukoncentruoti LŽŪU sodininkystės-daržininkystės katedroje, Vytėnų sodininkystės-daržininkystės bandymų stotyje. Ištirta ir publikacijose apibendrinta įvairių svogūnų rūšių auginimo, džiovinimo, valymo bei laikymo technologija. Tačiau Lietuvos dideliuose laukų plotuose (40-50 ha) svogūnai nebuvo auginami, nes trūko įrengimų, mašinų darbams machanizuoti, nebuvo specialių sandėlių svogūnams džiovinti ir jiems laikyti. Didesnis svogūnų kiekis ir dabar yra įvežamas iš kitų šalių.
Lietuvoje dažniausiai auginami: ‘Lietuvos didieji’, ‘Svirskije’, ‘Danilovskije’, ‘Mstirskije vietiniai’, ‘Ufimskije vietiniai’, ‘Timiriazevskije’. Šios paminėtos veislės – tai vienalizdžiai ropiniai svogūnai. Iš daugializdžių auginama: ‘besonovskije vietiniai’, ‘Igevo-3’, ‘Arzamaskije’, ‘Pogorskije’.
Porų veislė skiriasi pagal savo geografinę padėtį. Pažymėtinos Europos ir Pietų Azijos veislės.
Smulkialaiškio svogūno yra 3 pagrindinės veislės: ‘Rusiškoji’, ‘Japoniškoji’, ‘Kiniškoji’.
Kvapiojo svogūno yra dvi veislės – tai ‘Mongoliškasis’ ir ‘Kiniškasis’.
Daugiaaukštis ir narcizalapis svogūnai atskirų veislių neturi. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-10-03
DalykasŽemės ūkio referatas
KategorijaŽemės ūkis
TipasReferatai
Apimtis13 puslapių 
Literatūros šaltiniai9
Dydis68.5 KB
AutoriusVilma
Viso autoriaus darbų3 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Failo pavadinimasMicrosoft Word Augalu gydomosios savybes. Svogunas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 13 puslapių 
  • 3 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą