Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Sodo projektavimas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Sodo projektavimas

  
 
 
123456789101112131415
Aprašymas

Įvadas. Vietos sąlygos parinkimas. Sodo augalams tinkamiausios dirvos. Dirvos ruošimas ir tolesnė sodo priežiūra. Vaisinių ir uoginių bei jų vaisių ir uogų poreikis 10 asmenų šeimai. Vaisinių ir uoginių sodinukų sąrašas. Veislės. Pasodybinio sklypo išdėstymas. Sodybinio sodo įveisimo ir darbų planas.

Ištrauka

Žodis ‘pomologija’ kilęs iš senųjų lotynų ir graikų kalbų – vaisius, obuolys. Vaisių piešiniai aptinkami Egipto kultūros paminkluose, kurių amžius siekia 5000 m. Yra žinių, kad egiptiečiai turėjo iriguojamus sodus. Ypatingas dėmesys sodininkystei buvo skiriamas senovės Persijoje. Pasaulinio garso kaip vienas iš pasaulio stebuklu sulaukė Nabuchodonosaro II laikais Babilone įveisti kabantys sodai.
P. Semionovas savo darbuose aprašė apie Lietuvoje augančius sodus. Apie senesnių laikų sodus randama žinių dvarų inventoriniuose sąrašuose. 1566 m. išleistame antrame ‘Lietuvos Statute’ numatyta bauda už skiepyto medžio nukirtimo ar iškasimo. Pirmuosius konkrečius duomenis apie Lietuvos augaliją ir apie vaisius bei uoginius augalus randame 1781-1782 m. išleistoje knygoje ‘Lietuvos floros pradmenys’, kurią parašė Ž.E. Žiliberis.
Lietuvoje yra apie 43 tūkst. ha sodų. Derlingais metais vaisių išauginama apie 200-250 tūkst. tonų, labai derlingais - iki 300 ir ne derlingais - apie 110. Apie 80 % visų vaisių išauginama sodybų, bendrijų bei namų valdų soduose. Daugiausia šie vaisiai skirti šeimos poreikių, o perteklius, ypač derlingais metais, parduodamas vaisių perdirbimo įmonėms sulčių, džemų, marmeladų gamybai arba konditerijos bei alkoholinių gėrimų fabrikams. Medicininių tyrimų yra nustatyta, kad vienas žmogus per parą turėtų suvalgyti 200 - 250 g šviežių bei konservuotų vaisių ir uogų, o per metus - 90 - 100 kg. Tačiau tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojai Šiuo metu suvalgo vaisių ir uogų nepakankamai ir labai ne vienodai metų laikų atžvilgiu. Ateityje vaisių ir uogų poreikių dar didės, jų reikės daugiau auginti ir vartoti.
Lietuvoje išvystyta vaisių perdirbimo pramonė, galinti perdirbti apie 100 tūkst. tonų įvairių vaisių per metus. Moderniausi įrengimai yra koncentruotų sulčių gamybos įmonėse, kurių produkcija daugiausia eksportuojama. Šios įmonės per metus perdirba 50-60 tūkst. tonų vaisių. Kitų įmonių įrengimai senesni, ruošiamasi jas rekonstruoti ir ieškoti užsienio rinkų. Vidaus rinkai pakaktų perdirbti apie 15 tūkst. tonų vaisių.
Vaisiai ir uogos labai vertingi maisto produktai. Jie būtini racionaliai žmonių mitybai. Racionaliai maitinantis organizmas aprūpinamas būtinomis maisto medžiagomis: baltymais, riebalais, angliavandeniais, organinėmis medžiagomis, mineralinėmis druskomis, vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-10-24
DalykasŽemės ūkio referatas
KategorijaŽemės ūkis
TipasReferatai
Apimtis13 puslapių 
Literatūros šaltiniai5
Dydis29.69 KB
AutoriusJurate
Viso autoriaus darbų27 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas4
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Sodo projektavimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 13 puslapių 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas / 4 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą