Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Dirvožemio biologija
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Dirvožemio biologija

  
 
 
123456789101112131415161718192021222324252627282930
Aprašymas

Dirvožemio fermentai. Fermentų savybės ir jų veikimo mechanizmas. Fermentų klasifikacija ir nomenklatūra (oksidoreduktazės, transferazės, hidrolazės, liazės, izomerazės, ligazės). Mikroorganizmų fermentų panaudojimas. Biogeocheminė apytaka. Mikroorganizmų reikšmė medžiagų apytakai gamtoje. Vandens apytaka. Anglies junginių apytaka. Aerobinis anglies junginių skaidymas (angliavandenių oksidacija). Anaerobinis anglies junginių skaidymas (rūgimas). Azoto junginių apytaka. Atmosferinio azoto fiksavimas, amonifikavimas, nitrifikavimas, denitrifikavimas. Mineralinių elementų apytaka. Fosforo apytaka. Sieros junginių apytaka. Dirvožemio biologinis aktyvumas. Dirvožemio biologinio aktyvumo nustatymo metodai. Dirvožemio fermentų nustatymas. Dirvožemio savybių (granuliometrinės sudėties, agrocheminių ir fizikinių savybių) įtaka biologiniam aktyvumui. Skirtingos kilmės ir granuliometrinės sudėties dirvožemių biologinis aktyvumas. Dirvožemio savybių įtaka dirvožemio biologiniam aktyvumui. Antropogeninis poveikis dirvožemio biologiniam aktyvumui. Tręšimo ir kalkinimo įtaka dirvožemio biologiniam aktyvumui. Žemės ūkio augalų reikšmė dirvožemio biologiniam aktyvumui. Pesticidų ir sunkiųjų metalų jonų įtaka dirvožemio biologiniam aktyvumui. Dirvožemio biologinio aktyvumo palyginimas intensyvioje, tausojančioje ir ekologinėje žemdirbystės sistemose.

Ištrauka

Gyvybės esmė - tai nuolatinė medžiagų ir energijos apykaita. Kiekvienoje gyvojoje ląstelėje labai švelniomis sąlygomis, t.y. esant palyginti žemai temperatūrai (37...40°C), beveik neutraliai aplinkos reakcijai, normaliam slėgiui, kinta ją sudarančios medžiagos - baltymai, lipidai, sacharidai ir kt., vyksta įvairiausios cheminės reakcijos, kurios tomis pat sąlygomis ne organizme vyktų nepaprastai lėtai. Taip yra todėl, kad organizmo ląstelių savitieji junginiai skatina šiuos procesus. Tokie junginiai vadinami fermentais arba enzimais (lot. "fermentum" - raugas; graik. "en" - viduje, "zim" - raugas).
Fermentais vadinami specifiniai baltymai - biologiniai katalizatoriai, susidarantys bet kurioje gyvojoje ląstelėje ir katalizuojantys įvairiausius cheminius procesus tiek ląstelėje, tiek išskirti iš jos. Visų sudėtingiausių organizmo procesų esmę sudaro katalitinis fermentų veikimas. Dėl to I. Pavlovas juos vadino "gyvybės žadintojais". Be fermentų negalima įsivaizduoti gyvojo organizmo egzistavimo, medžiagų apykaitos savitumo, medžiagų skilimo ir sintezės procesų organizme. Todėl fermentų reikšmė biologijai ir medicinai yra neįkainojama. Tai, kad iš organizmo išskirti fermentai išlaiko specifinę katalitinę funkciją, leido juos plačiai vartoti chemijos, maisto, farmacijos ir kitose pramonės šakose.
1926 m. pirmą kartą buvo išskirtas kristalinis baltyminės prigimties šlapalą skaidantis fermentas - ureazė.
Dabar žinoma apie 3000 fermentų, iš kurių dalis gauta kristalų pavidalo. Šiuo metu labai paplitę imobilizuotieji fermentai. Tam fermentai fiksuojami ant įvairių nešiklių (stiklo, celiuliozės, polistireno, poliakrilamido ir kt.), sudaromi vadinamieji netirpūs katalizatoriai. Jie ne tik išlaiko katalizatorių specifiškumą, bet yra netgi stabilesni ir ilgiau veikia. Imobilizuotieji fermentai vartojami chemijos ir kitose pramonės šakose, jie taikomi kuriant naujus analitinius tyrimo metodus ir kt. (Grinienė, 1998)

3. 1. Fermentų savybės ir jų veikimo mechanizmas
Fermentai yra baltyminiai biologiniai katalizatoriai, todėl jiems būdingos tam tikros bendrosios katalizatorių savybės ir specifinės savybės.
Savybės, būdingos fermentams ir cheminiams katalizatoriams:
• fermentai ir cheminiai katalizatoriai reakcijos metu nei sunaudojami, nei pagaminami;
• fermentai ir cheminiai katalizatoriai greitina tik termodinamiškai įmanomas reakcijas;
• fermentai ir cheminiai katalizatoriai didina reakcijos greitį, bet nekeičia reakcijos pusiausvyros;
• fermentai ir cheminiai katalizatoriai reakcijos metu nesu-naudojami.
Savybės, būdingos tik fermentams:
• fermentai greitina tik tam tikrą cheminę reakciją ir negamina pašalinių junginių;
• fermentai yra specifiški substratams. Tam tikri fermentai yra griežtai specifiški savo substratui, tuo tarpu kiti fermentai gali katalizuoti keleto junginių kitimus;
• fermentai yra jautrūs temperatūros ir terpės rūgštingumo (pH) pokyčiams;
• fermentų aktyvumas yra reguliuojamas, t.y. jis priklauso nuo kitų junginių kiekio ląstelėje. (Praškevičius ir kt., 2001). ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-12-20
DalykasŽemės ūkio konspektas
KategorijaŽemės ūkis
TipasKonspektai
Apimtis30 puslapių 
Literatūros šaltiniai17
Dydis3.11 MB
Autoriuszurk
Viso autoriaus darbų4 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word dirvozemio-biologija-konspektas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Konspektai
  • 30 puslapių 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą