Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Žemės ūkio produktų kokybės kontrolės laboratorinių darbų ataskaita
   
   
   
-1
naudingas 0 / nenaudingas -1

Žemės ūkio produktų kokybės kontrolės laboratorinių darbų ataskaita

  
 
 
123456
Aprašymas

Pieno produktų sudėties tyrimo metodai. Pieno tankio nustatymas. Rūgštingumo nustatymas. Riebalų kiekio nustatymas rūgštiniu Gerberio metodu. Pieno produktų sudėties tyrimo metodai. Baltymų kiekio nustatymas piene modifikuotu refraktometriniu metodu. Pieno užšalimo temperatūros nustatymas termistoriniu krioskopu. Somatinių ląstelių skaičiaus nustatymas. Bendro bakterijų kiekio nustatymas. Inhibitorinių medžiagų nustatymas. Augalinių maisto produktų cheminės sudėties tyrimo metodai. Maisto produktų drėgmės nustatymas gravimetriniu metodu. Mineralinių medžiagų (pelenų) nustatymas. Žaliųjų riebalų ir aliejaus kiekio nustatymas. Žaliosios ląstelienos nustatymas. Cukraus nustatymas. Krakmolo nustatymas. Žaliųjų baltymų nustatymas.

Ištrauka

Pieno tankio nustatymas. Pagal pieno tankį iš dalies galima spręsti apie jo kokybę. Šis rodiklis priklauso nuo pieno sudėties bei sudėtinių dalių fizinio-koloidinio būvio. Tankio matavimas gali būti netikslus blogai išmaišius pieną. Pieno tankis priklauso ir nuo piene ištirpusių dujų bei vandens kiekio. Normalus pieno tankis – 1027 kg/ m³ iki 1030 kg./m³. Tankis yra nustatomas areometrą į pieną. Areometrui nusistovėjus, užfiksuojamas areometro skalės ir mėginio paviršiaus lietimosi taškas. Šis rodmuo yra pieno tankis. Pieno tankio nustatymui naudojami 2 mėginiai. Išmatuojama mėginių temperatūra ir imamas temperatūrų vidurkis ir taip pat dviejų areometro rodmenų vidurkis. Jei mėginio temperatūra didesnė ar mažesnė nei 20º C, pagal lentelę nustatomas tikslus pieno tankis.
Rūgštingumo nustatymas. Rūgštingumas – svarbus rodiklis charakterizuojantis pieno kokybę. Pagal šį rodiklį galima spręsti apie melžimo sanitariją, fermos būklę, pieno atšaldymo greitį bei temperatūrą, galvijų sveikatos būklę. Rūgštingumas yra nustatomas titravimo bei indikatoriniu popierėliu metodais ir matuojama pH – metru. Šiais metodais nustatomas bendras pieno rūgštingumas. Pieno rūgštingumas išreiškiamas Ternerio laipsniais arba pieno rūgšties procentais (16 – 18° T – normalus pieno rūgštingumas). Naudojant pH – metrą nustatomas aktyvusis pieno rūgštingumas. Jis parodo H jonų koncentraciją piene ir išreiškiamas pH dydžiu (pH 6,5 – 6,6 yra normalus). Skaičiuojamas NaOH, sunaudoto neutralizavimui kiekis (ml) padauginus iš koeficiento 10.
Riebalų kiekio nustatymas rūgštiniu Gerberio metodu. Sieros rūgštis sudaro pieno riebalų rutulėlių baltyminius apvalkalėlius, o izoamilo alkoholis padeda riebalams išsiskirti centrifuguojant. Riebalų tūris graduotame butirometro kaklelyje rodo tiriamo pieno riebuma masės procentais, jei analizė imama 10,77 ml – 11 g. pieno. Riebalų kiekis piene (R) masės procentais yra lygus:
R=B-A
A – riebalų stulpelio apatinės ribos duomenys, B – riebalų stulpelio viršutinės ribos duomenys.
Riebalų kiekis išreiškiamas riebalų gramais/100 g. pieno. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-01-08
DalykasŽemės ūkio laboratorinis darbas
KategorijaŽemės ūkis
TipasLaboratoriniai darbai
Apimtis5 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis12.26 KB
AutoriusPovilas
Viso autoriaus darbų4 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas2
Mokytojas/DėstytojasR. Stonys
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word maisto kokybes kontrole [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Laboratoriniai darbai
  • 5 puslapiai 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas / 2 Klasė/kursas
  • R. Stonys
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą