Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Grikių kruopų apdorojimas
   
   
   
3
naudingas +6 / nenaudingas -3

Grikių kruopų apdorojimas

  
 
 
12345678
Aprašymas

Grikių perdirbimas į kruopas. Grikių paruošimas perdirbimui. Grikių valymas nuo priemaišų. Hidroterminis grikių apdorojimas. Technologinės operacijos lukštenimo skyriuje. Grūdų rūšiavimas prieš lukštenimą. Grūdų lukštenimas ir lukštenimo produktų skirstymas. Gatavos produkcijos išeiga.

Ištrauka

Iš grikių gaunami dviejų rūšių produktai – branduolinės ir skaldytos kruopos. Branduolinės kruopos – tai kruopos iš nesmulkinto branduolio, nepraeinančios pro sietus su 1,6 x 20 mm akutėmis, skaldytos kruopos – kruopos iš skaldyto branduolio: praeina pro sietus su 1,6x20 mm akutėmis ir sieto Nr. 8 nuobiros.
Grikių produktai pasižymi dideliu maistingumu ir biologine verte. Pagal baltymų kiekį jie užima vieną iš pirmųjų vietų tarp kruopų produktų, o pagal nepakeičiamųjų amino rūgščių balansą – pirmąją vietą. Pakankamai didelis kiekis riebalų ( iki 2,6 proc.), be to grikių lipidai pasižymi daugeliu biologiškai aktyvių medžiagų, o konkrečiai - tokoferoliais. Pagal tokoferolių kiekį, grikių lipidai tarp kruopinių kultūrų užima pagrindinę vietą. Būtent tų tokoferolių, kurie žinomi kaip antioksidantai, kiekiu, paaiškinamas geras grikių kruopų išsilaikymas saugojimo metu. Grikių kruopose yra daug vitaminų B1, B2, ir PP, o taip pat ir mineralinių komponentų – geležies, kalcio, fosforo.
Nuo kitų kruopinių kultūrų grikio grūdas skiriasi savotiška tribriaune forma. Grūdas padengtas vaisine luobele (16...25 proc. nuo grūdo masės), struktūra primenančia žiedažvynius. Branduolys turi plonas sėklines luobeles ir aleuroninį sluoksnį, sudarančius atitinkamai 1,5 ...2,0 ir 4,0....5,0 proc. nuo grūdo masės. Grikio gemalas stambus (10...15 proc.), išsidėstęs endospermos viduje, turi S – formą (labai retai kitokią). Endosperma miltinga ir labai trapi. Grikių kruopos – praktiškai vienintelės, kurios nepasiduoda šlifavimui, o tai paaiškina jų forma, endospermos struktūra ir gemalo išsidėstymas.
Grikiams būdingos priemaišos – dirvinis ridikas, vikio sėklos. Ypač sunkiai atskiriami kviečiai ir totorinis grikis. Prie šiukšlinių priemaišų priskiriamos ir visos prabiros pro sietą su 3 mm skersmens akutėmis.
Ypatingi technologiniai grūdo požymiai – stambumas ir lygumas. Šie požymiai labai svarbūs, nes grūdą reikia padalinti į daug frakcijų – šešias. Stambiosios grikių frakcijos pasižymi mažesniu vaisinių luobelių kiekiu, geriau lukštenasi. Lukštenant tokius grūdus, lieka žymiai mažiau suskaldyto branduolio, nei lukštenant smulkių frakcijų grūdus (XXVII -5 lentelė). ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-03-28
DalykasŽemės ūkio konspektas
KategorijaŽemės ūkis
TipasKonspektai
Apimtis8 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis525.52 KB
AutoriusKristina
Viso autoriaus darbų3 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas4
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word grikiu kruopu apdorojimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

  • 2014-05-03 IP: 78.31.225.99
    Pylė1981 sako

    Darbas neblogas, tačiau lentelės niekinės, nėra verčių surašytų, esu pasipiktinęs

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Konspektai
  • 8 puslapiai 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas / 4 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+6
-3
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą