Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Pašarai: šienas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Pašarai: šienas

  
 
 
12345678910111213141516171819202122232425
Aprašymas

Uždavinio sąlyga: Apskaičiuoti 52 karvėms tvartiniu laikotarpiu (X.10 - V.5d.) šieno kiekį ir kultūrinių pievų (65 procentai) bei ankstinių žolių žolyno (35 procentai) plotus reikiamam šieno kiekiui paruošti, jei vienai karvei per parą duodama 1 kg. šieno skaičiuojant kiekvienam 100 kg. gyvulio kūno masės. Vidutinė 1 karvės masė 530 kg. Kultūrinių pievų derlingumas bus 190 cnt/ha, o ankstinių žolyno – 210cnt/ha. Draudimo fondas - 15 %. Įvadas. Pašarai. Šieno reikšmė gyvulių šėrime. Žolės naudojamos šieno gamyboje. Pagrindinės varpinės žolės ir jų maistingumas. Pagrindinės ankštinės žolės ir jų maistingumas. Pašariniai motiejukai. Tikrieji eraičinai. Paprastosios šunažolės. Pieviniai pašiaušėliai. Beginklės dirsuolės. Aukštosios avižuolės. Nendriniai dryžučiai. Pievinės miglės. Daugiametės svidrės. Raudonieji eraičinai. Baltosios smilgos. Žolių mišiniai. Šieno gamybos technologijos. Šieno kokybės įvertinimas. Šieno laikymas ir apskaita. Labai gero šieno požymiai. Gero šieno požymiai. Vidutinės kokybės šieno požymiai. Blogo šieno požymiai. Netinkamo gyvuliams šerti šieno požymiai. Užduoties sprendimas.

Ištrauka

Vykstant pokyčiams bendrojoje žemės ūkio politikoje, Lietuvai integ¬ruojantis į Europos Sąjungą (ES), ir pastarųjų metų gyvulininkystės pro¬dukcijos gamyboje ir rinkoje, keliami dideli reikalavimai pašarų gamybai. Tolesnė šalies ūkio pašarų gamybos plėtra sietina su gyvulininkystės produk¬cijos struktūros pokyčiais.(2)
Atsižvelgus į tai, kad pagrindinė gyvulininkystės šaka Lietuvoje - galvijininkystė, pašarų gamyboje tikslinga gerinti žalienos struktūrą bei žolynų botaninę sudėtį ir kokybę. Norint atpiginti pašarų savikainą, daugiau dėmesio derėtų skirti žalienai atnaujinti. Pastaruoju metu daugelis ūkių naudoja senas pievas ir ganyklas. Jose dažniausiai auga varpinės žolės, kurių derlingumas palyginti mažas. Tokių ganyklų žaliena maisto medžiagų atžvilgiu yra men¬kavertė, todėl be papildomo koncentruoto pašaro negalima gauti gero galvijų produktyvumo ir pigios produkcijos. (2)
Pašarai – tai augalinės, gyvulinės bei mikrobinės kilmės produktai turintys įsisavintinos formos maistinių medžiagų ir neturintys kenksmingo poveikio gyvulių sveikatingumui ir iš jų gaunamos produkcijos kokybei.(5)
Gyvulių šėrime be pašarų naudojami įvairūs mineraliniai bei biologiškai aktyvūs pašarų papildai (vitamininiai preparatai, sintetinės amino rūgštys, mineraliniai priedai ir kt.). Virškinimo proceso metu iš pašarų pasisavinamos maisto medžiagos ir panaudojamos gyvulių gyvybės procesų palaikymui, audiniu bei vidaus organu augimui, medžiagų apykaitos reguliacijai ir produkcijos gamybai. Pašarų maistingumas nustatomas laboratorijose. Produktai be maistinių medžiagų turintys ir įvairių kenksmingų bei nuodingų priemaišų gali būti panaudoti kaip pašarai tik po jų pilno nukenksminimo, garantuojant gyvulių sveikatos išsaugojimą, jų vislumą bei produkcijos naudojamos žmonių maistui reikiamą kokybę. Pašarų maistingumą nulemia ne tik jų technologinės ir cheminės savybės, bet ir pašarų ėdamumas, gamybos savikaina, konservavimas ir laikymas, paruošimas šėrimui, transportavimas ir sušėrimo technika. Įvairiems pašarams yra keliami atitinkami kokybės reikalavimai. Pašaro kokybė (rūšis arba klasė) nustatoma pagal drėgmės, proteinų, karotinų, ląstelienos, organinių rūgščių, mechaninių kenksmingų ir nuodingų priemaišų kiekį, bei kitus faktorius. Pašarų sudėčiai įtakos turi šie faktoriai:
1. Dirvos ir klimatinės sąlygos.
2. Tręšimas.
3. Agrotechnika.
4. Augalų vegetacijos tarpsniai.
5. Pašarų ruošimo ir laikymo sąlygos.
6. Pašarų paruošimas šėrimui.
Gyvulių šėrime svarbu pasigaminti ne tik reikiamą kiekį, bet ir geros kokybės pašarų. Jų gamyboje reikia numatyti keletą technologijų leidžiančių pasigaminti geros kokybės pašarų esant bet kokioms oro sąlygoms. Norint pagerinti pašarų kokybę ir patobulinti racionų struktūrą, pilnai patenkinant gyvulių poreikius, didelį dėmesį reikia skirti daugiametėms žolėms. Tinkamai nupjautos žolės yra pilnavertis pašaras ir aprūpina atrajotojus energija, proteinais, karotinu bei kitomis maistinėmis, bei biologiškai aktyviomis medžiagomis. Žiemos laikotarpiu galvijams šerti pagrinde naudojama iš žolių pagamintas šienas, šienainis, silosas bei kai kurie dirbtinai išdžiovinti pašarai. Prie dirbtinai išdžiovintų pašarų priskiriamas šieno džiovinimas aktyviąja ventiliacija, žolės miltai, granulės, kapojai ir briketai. (5)
Pašarų kokybės gerinimo ir vertinimo sistema turėtų būti plėtojama tokia linkme:
1) reikia paruošti suderintą su ES normatyvais pašarų kokybės kontrolės vadybos sistemą.
2) nustatyti visų vietinių pašarų (grūdų, žolių, šieno, šienainio ir kt.) energinę vertę, cheminę sudėtį ir maistinių medžiagų kiekį.
3) patikslinti šių pašarų normas gyvuliams pagal apykaitos energiją.
4) atlikti gyvulių šėrimo ankštiniais javais (lubinais, žirniais, pupomis, vikiais), taip pat kryžmažiedžių šeimos augalais (rapsais, rapsukais, aliejiniais ridikais, garstyčiomis) bandymus ir numatyti optimalias jų normas smulkiuose ūkiuose bei pramoninėse gyvulininkystės įmonėse.(2)
Visiškai įgyvendinus mūsų šalyje pašarų kokybės gerinimo bei vertinimo sistemą būtų galima operatyviai ir tiksliai nustatyti pašarų energinę ir maistinę vertę, kuri lemtų gyvulių bei paukščių sveikatingumą, reprodukciją, gerą produktyvumą. (2) ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-05-17
DalykasŽemės ūkio kursinis darbas
KategorijaŽemės ūkis
TipasKursiniai darbai
Apimtis23 puslapiai 
Literatūros šaltiniai5
Dydis46.06 KB
Autoriussanta
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2007 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaLietuvos sveikatos mokslų universitetas
FakultetasGyvulininkystės technologijos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Pasarai sienas [speros.lt].doc
 

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Kursiniai darbai
  • 23 puslapiai 
  • Lietuvos sveikatos mokslų universitetas / 2 Klasė/kursas
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą