Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Triušių šėrimas
   
   
   
2
naudingas +2 / nenaudingas 0

Triušių šėrimas

  
 
 
1234567891011121314151617
Aprašymas

Įvadas. Triušių šėrimo ypatumai. Maisto medžiagos ir jų reikšmė. Pašarai ir jų ruošimas. Žalieji pašarai. Stambieji pašarai. Sultingieji pašarai. Koncentruoti pašarai. Virtuvės atliekos. Mitybos normos triušiams. Nujunkyto prieauglio šėrimas. Pašarų paruošimas. Apibendrinimas. Darbas iliustruotas nuotraukomis.

Ištrauka

Paskutiniaisias metais Lietuvos gyventojai vis labiau pradeda domėtis triušininkyste. Ir neveltui, nes triušių auginimas gali būti labai pelningas verslas arba papildomų pajamų šaltinis.
Triušiams auginti nereikia ypatingų sąlygų. Jiems užtenka nedidelio ploto, pigaus augalinio pašaro ir šiek tiek koncentruotų pašarų.
Triušiai yra naudingi ne tik savo mėsa, nes ji vertinama kaip dietinis produktas, bet ir savo kailiukais, kurie turi didelę paklausą kailių pramonėje. Tačiau norint pasiekti šių rezultatų, reikia gerai išmanyti triušių auginimą – laikymą, šėrimą.
Pašarai ir jų kokybė daro didelę įtaką triušių sveikatingumui, penėjimosi savybėms, vislumui, patelių pieningumui, kailių dangos tankiui ir blizgesiui. Norint iš triušių gauti daug kokybiškos produkcijos (mėsos, odelių, pukų), juos reikia šerti pilnaverčiais pašarais. Triušių racionai turi būti subalansuoti pagal maisto ir biologiškai aktyvias medžiagas. Maisto medžiagų ir energijos poreikiai triušiams nevienodi. Jie priklauso nuo šių medžiagų apykaitos intensyvumo gyvūnų organizme. Maisto medžiagų apykaitos intensyvumą lemia triušių amžius, jų fiziologinė būklė (ramybės, kergimo, nėštumo, laktacijos), klimatinės sąlygos.
Triušiams skirti pašarai turi būti įvairios sudėties, o jų maisto medžiagos lengvai įsisavinamos.

Norint triušius tinkamai šerti, reikia žinoti ne tik pašarų maistinę sudėtį ir tai, kaip juos pasisavina organizmas, bet ir jų vaidmenį ir reikšmę triušio organizmo augimui, vystymuisi ir produktyvumui.
Skiriami du šėrimo laikotarpiai: vasaros laikotarpis, kuris trunka nuo gegužės vidurio iki spalio pabaigos, ir žiemos laikotarpis, kuriam priskiriami likusieji mėnesiai.
Triušiai šeriami tiksliai nustatytu laiku 2-3 kartus per dieną. Šėrimo laikas pasirenkamas savo nuožiūra, tačiau jis turi būti pastovus.
Keičiant pašarų rūšį, triušius prie jų reikia pripratinti palaipsniui (per 5-7 dienas).
Jei racionas gerai subalansuotas, triušiai maisto medžiagas pasisavina gerai : sausų medžiagų virškinamumo koeficientas būna apie 74-75%, organinių – 75%, baltymų – 77-78%, riebalų – 55-56%, ląstelienos – 37-38%, neazotinių ekstraktinių medžiagų – 82-83%. Triušių maisto medžiagų virškinimas, priklausomai nuo įvairių veiksnių (pašarų rūšies ir jų santykio, paveldimumo, aplinkos veiksnių ir kt.) šiek tiek kinta.Triušių raciono apykaitinę energiją turi sudaryti: 32-36% virškinamųjų baltymų, 30-38% riebalų, 28-34% angliavandenių.
Triušių šėrimo būdai. Triušius galima šerti sausuoju, drėgnuoju ir mišriuoju būdais. Dažniausiai naudojamas mišrusis arba sausasis. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2008-01-07
DalykasŽemės ūkio kursinis darbas
KategorijaŽemės ūkis
TipasKursiniai darbai
Apimtis13 puslapių 
Literatūros šaltiniai8
Dydis117.97 KB
Autoriusrasitele
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2007 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaLietuvos sveikatos mokslų universitetas
FakultetasGyvulininkystės technologijos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word triusiu serimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Kursiniai darbai
  • 13 puslapių 
  • Lietuvos sveikatos mokslų universitetas / 2 Klasė/kursas
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+2
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą