Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Ekologinė gyvulininkystė (2)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Ekologinė gyvulininkystė (2)

  
 
 
12345678910111213141516
Aprašymas

Įvadas. Galvijų fiziologiniai ypatumai. Ekologinės gyvulininkystės taisyklės Lietuvoje. Pašarai, jų cheminė sudėtis ir maistingumas. Sultingieji pašarai. Vaistingieji augalai.

Ištrauka

Žemės ūkio gyvulių šėrimo praktikoje svarbu žinoti atskirų pa¬šarų ir racionų maistingumą.
Šėrimas – tai žmogaus organizuota ir reguliuojama gyvulių mityba. Gyvulio organizmas turi gauti pakankamai tinkamo santykio visų maisto medžiagų. Kurių nors maisto medžiagų perteklius arba trūkumas surtikdo fiziologines funkcijas, todėl sumažėja produktyvumas, sutrinka sveikata, didėja pašarų sąnaudos.
Svarbiausias dalykas gyvūnų šėrimo programoje yra nustatyti maisto medžiagų poreikį arba mitybos normas. Planuojant gyvūnų šėrimą, yra būtina žinoti energijos ir maistiningųjų medžiagų poreikį skirtingoms gyvūnų rūšims, paskirties ir amžiaus grupėms, skirtingoms laikymo sąlygoms.

Galvijų skrandis yra sudėtinis daugiakamerinis. Jį sudaro trys prieskrandžiai – didysis prieskrandis, tinklainis, knygenos ir šliužas, arba tikrasis skrandis.
Didžiajame prieskrandyje pašaras apdorojamas fiziškai, chemiškai ir mikrobiologiškai. Šiame prieskrandyje nuolat būna daugybė mikroorganizmų, nes čia jiems palankios sąlygos daugintis, augti ir gyventi, tai visų pirma skysta terpė, kuria sudaro seilės. Be to, iš burnos su seilėmis nuolat patenkantys karbonatai ir fosfatai neutralizuoja didžiajame prieskrandyje susidariusias rūgštis. Todėl didžiajame prieskrandyje turinio pH būna 6,5-7,4. Temperatūra jame pastovi (38-41 0 C) ir nepriklauso ar į jį patenka pašaro, ar ne.
Didžiojo prieskrandžio mikroorganizmai atrajotojams labai svarbūs, nes jie aktyviai dalyvauja virškinime. Nustatyta, kad mikroorbanizmai dižiajame prieskrandyje suvirškina iki 80-95 proc. krakmolo ir tirpstančių anglivandenių, 60-70 proc. celiuliozės ir iki 40-80 proc. pašaro baltymų. Be to, jame vyksta intensyvus lipidų, nitratų ir kitų nebaltyminių azotinių medžiagų virškinimas. Be maisto medžiagų skaidymo, šiame prieskrandyje vyksta mikrobų baltymų, taip pat amino rūgščių, lipidų bei vitaminų sintezė.
Didžiajame prieskrandyje daugiausia yra anaerobinių mikroorganizmų- bakterijų ir infuzorijų. Ypač svarbios celiuliozę skaidančios bakterijos. Jų gali būti iki 109 1 g didžiojo prieskrandžio turinio. Šių bakterijų veikla priklauso nuo stambiųjų pašarų kokybės. Amilolitinės bakterijos skaido krakmolą ir gliukozę. Jų daugiau būna šeriamų krakmolingais ir cukringais pašarais gyvulių didžiajame prieskrandyje. Pieno rūgšties bakterijos reikalingos angliavandenių (gliukozės, maltozės, galaktozės, laktozės ir sacharozės) rūgimui. Šios bakterijos svarbios jaunikliams. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2008-12-08
DalykasŽemės ūkio referatas
KategorijaŽemės ūkis
TipasReferatai
Apimtis14 puslapių 
Literatūros šaltiniai7
Dydis29.56 KB
Autoriuspykcius
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2008 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasJuknevičius
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
FakultetasMiškų ir ekologijos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Ekologine gyvulininkyste (2) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 14 puslapių 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas / 3 Klasė/kursas
  • Juknevičius
  • 2008 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą