Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Augalininkystės produktų kvėpavimo intensyvumo tyrimai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Augalininkystės produktų kvėpavimo intensyvumo tyrimai

  
 
 
12345
Aprašymas

Teorinė dalis. Darbo tikslas - įsisavinti netiesioginį žemės ūkio produktų kvėpavimo intensyvumo nustatymo metodą. Darbo uždaviniai. Darbui naudojama įranga. Tyrimų metodika. Išvados.

Ištrauka

Teorinė dalis. Vienas iš svarbiausių fiziologiniu procesų — kvėpavimas. Dėl kvėpavimo skylant įvairioms organinėms medžiagoms, išsiskiria energija, kuri reikalinga vaisių ir daržovių gyvybiniams procesams. Dalis energijos išsiskiria į aplinką kaip šiluma, todėl kad ji nesi-kauptų, laikomus produktus reikia nuolat vėsinti.
Vaisių bei daržovių, kaip ir grūdų, kvėpavimas gali būti ir aero¬binis, ir anaerobinis. Kai kvėpavimas aerobinis, heksozės skaidomos iki galutinių skilimo produktų:
Anaerobinio kvėpavimo metu organinės medžiagos skaidomos ne iki galutinių, bet tik iki tarpinių produktų. Gali susidaryti ir susi¬kaupti etilo alkoholio, acetaldehido, etileno, acto ir pieno rūgščių bei kitų medžiagų. Kai šių medžiagų susikaupia per daug, atsiranda fiziologinių sutrikimų (nekrozės, tamsios dėmės ir kt.), sumažėja vaisių ir daržovių atsparumas mikroorganizmams.
Apie kvėpavimo pobūdį sprendžiama iš kvėpavimo koeficiento. Tai kvėpuojant išsiskyrusio CO2 kiekio ir kvėpavimui sunaudoto O2 kiekio santykis. Jei jis lygus l, tai kvėpavimas aerobinis, jei didesnis kaip l — anaerobinis.
Kvėpuodami vaisiai ir daržovės skaido įvairias organines me¬džiagas, todėl jų kiekis išlaikytuose produktuose būna kur kas ma¬žesnis. Taigi kuo vaisiai ir daržovės intensyviau kvėpuoja, tuo dides¬ni masės ir kokybės nuostoliai.
Vaisių ir daržovių kvėpavimo intensyvumas priklauso nuo tem¬peratūros, oro drėgnumo, oro dujų sudėties, laikomų produktų sa¬vybių.
Ypač kvėpavimo intensyvumą veikia temperatūra Dėl dažnų temperatūros svyravimų vaisių ir daržovių kvėpavimas intensyvėja, todėl būtina, kad laikymo temperatūra būtų visą laiką vienoda.
Sandėliuose, kur nedidelis oro drėgnumas, vaisiai ir dar¬žovės vysta, o suvytę kvėpuoja intensyviau. Taip pat labai svarbu ir oro dujų sudėtis. Aerobinis kvėpavimas pradeda lėtėti, kai deguonies koncentracija laikymo aplinkoje sumažėja iki 3%, o išsis¬kyrusio anglies dioksido koncentracija atmosferos CO2 koncentraciją viršija apie 10 kartų. Tačiau susikaupus per dideliam anglies diok¬sido kiekiui ir ilgesnį laiką trūkstant deguonies, labai suintensyvėja anaerobinis kvėpavimas. Dėl to paruduoja obuolių minkštimas prie sėklalizdžių, ant kopūstų lapų atsiranda tamsių taškelių, prasideda kitokie sutrikimai.
Skirtingi vaisiai ir daržovės laikomi kvėpuoja nevienodai inten¬syviai. Tai priklauso ir nuo veislės, brandos, fiziologinės būklės, che¬minės sudėties, mechaninių pažeidimų kiekio bei pobūdžio ir kt. Lai¬kymo pradžioje vaisiai ir daržovės kvėpuoja intensyviau, po to jų kvėpavimas sulėtėja, o pavasarį vėl suintensyvėja. Mechaniškai ir ligų pažeisti vaisiai bei daržovės kvėpuoja 2. . .7 kartus intensyviau.



Darbo tikslas - įsisavinti netiesioginį žemės ūkio produktų kvėpavimo intensyvumo nustatymo metodą. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2009-01-14
DalykasŽemės ūkio laboratorinis darbas
KategorijaŽemės ūkis
TipasLaboratoriniai darbai
Apimtis5 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis24.95 KB
Autoriusignas
Viso autoriaus darbų10 darbų
Metai2008 m
Klasė/kursas1
Mokytojas/DėstytojasNovašinskas
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
FakultetasŽemės ūkio inžinerijos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Augalininkystes produktu kvepavimo intensyvumo tyrimai [speros.lt].doc
 

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Laboratoriniai darbai
  • 5 puslapiai 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas / 1 Klasė/kursas
  • Novašinskas
  • 2008 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą