Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Šakniavaisiai (2)
   
   
   
naudingas +1 / nenaudingas -1

Šakniavaisiai (2)

  
 
 
12345678910111213
Aprašymas

Santrauka. Darbo tikslas: Susipažinti su šakniavaisinėmis daržovėmis. Šakniavaisiai. Morkos. Petražolės. Pastarnokai. Salierai. Gelteklės. Burokėliai. Ridikėliai. Ridikai. Ropės. Griežčiai. Šakniavaisių ligos ir kenkėjai. Šakniavaisių kokybė. Išvados. Priedas (1). PowerPoint pristatymas (11 skaidrių).

Ištrauka

Darbo problema: Šakniavaisiai yra labai naudingi dėl juose esančių vertingų medžiagų. Tačiau dažnai apie tai yra pamirštama arba visai nežinoma.
Darbo tikslas: Susipažinti su šakniavaisinėmis daržovėmis.
Darbo uždaviniai: Surinkti informaciją apie šakniavaisius; išanalizuoti informaciją apie šakniavaisius, jų ligas, geriausias laikymo sąlygas, bendruosius kokybės reikalavimus.
Darbo apimtis: darbą sudaro 13 puslapių, 2 informacijos šaltiniai, 1 priedas.

Daržovės klasifikuojamos pagal įvairius klasifikavimus. Populiariausia klasifikacija pagal vartojamas augalo dalis: vegetatyvinės (maistui vartojami lapai, stiebai, žiedynai, šaknys) ir vaisinės (maistui vartojami vaisiai). Aptarsiu vegetatyvinės klasifikacijos daržoves - šakniavaisius.
Šakniavaisiai yra su luobele. Jaunų šaknų luobelė plona. Šakniavaisiui senstant, luobelėlėje kaupiasi kamštinis audinys, kuris storėja, standėja. Po luobele yra minkštimas, kurį sudaro kamieną(parenchima) ir mediena(šerdis). Pagal tai, kurioje minkštimo dalyje kaupiasi maisto medžiagos, šakniavaisiai skirstomi į morkų, ridikėlių, burokėlių tipus.
Morkos tipo šakniavaisiuose – morkose, petražolėse, gelteklėse, salieruose ir pastarnokuose – maisto medžiagos kaupiasi kamienoje. Šių šakniavaisių kamieną išsivysčiusi ir vertingesnė už šerdį. Kuo šerdis mažesnė, tuo šie šakniavaisiai maistingesni.
Burokėlių tipo šakniavaisiuose (burokėliai) kamieną ir mediena sudaro ratus, išsidėsčiusius vienas po kito (kamiena - mediena – kamiena ir t.t). Maisto medžiagos kaupiasi taip pat kamienoje. kuo burokėliuose mažiau kamienos ratų, tuo jie maistingesni.
Ridikėlių tipo šakniavaisių (ridikėliai, ridikai, ropės, griežčiai) labiau išvystyta mediena. Kamiena yra menka ir suaugusi su luobele. Maisto medžiagos kaupiasi medienoje.
Šakniavaisiuose, palyginti su kitomis daržovėmis, vandens nedaug. daug cukrų yra burokėliuose (9%), kiek mažiau morkose, ridikuose, pastarnokuose (7 – 6 %). Šakniavaisiai – nekrakmolingos daržovės. Kai kuriuose šakniavaisiuose (petražolėse, pastarnokuose) ląstelienos yra vidutiniškai 2,4%. Šiose daržovėse baltymų nedaug, bet jie pilnaverčiai. Mineralinių medžiagų taip pat nedaug, bet įvairių. Mineralinių medžiagų daugiausia petražolių šaknyse (1,5%). Šakniavaisiuose daug įvairių vitaminų (C, B grupės, karotino ir kt.). Juose yra biologiškai vertingų pektininių, dažančiųjų medžiagų, eterinių aliejų.
Visi šakniavaisiai valgomi švieži. Tik burokėlių, dėl jų savito skonio nevalgome šviežių, todėl sultys maišomos su obuolių ir kitomis sultimis. Šakniavaisiai valgomi ir šiluminiai apdoroti (virti, troškinti). Jie konservuojami – džiovinami, šaldomi, sūdomi ir kt. Iš jų gaminamos sultys, tyrės, milteliai, sterilizuoti konservai. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2010-03-24
DalykasŽemės ūkio namų darbas
KategorijaŽemės ūkis
TipasNamų darbai
Apimtis10 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis3.7 MB
AutoriusRita123
Viso autoriaus darbų5 darbai
Metai2009 m
Klasė/kursas2
Mokytojas/DėstytojasR. Jerofejevienė
Švietimo institucijaKauno kolegija
FakultetasVerslo vadybos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft PowerPoint Sakniavaisiai [speros.lt].ppt
Microsoft Word Sakniavaisiai [speros.lt].doc
 

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Namų darbai
  • 10 puslapių 
  • Kauno kolegija / 2 Klasė/kursas
  • R. Jerofejevienė
  • 2009 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+1
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą