Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Galvijų pieno produkcija ir ją įtakojantys veiksniai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Galvijų pieno produkcija ir ją įtakojantys veiksniai

  
 
 
1234567891011121314151617181920212223242526
Aprašymas

Įvadas. Karvių pieno produkcija ir jos kontrolė. Pieno sąvoka ir sudėtis. Karvės pieno cheminė sudėtis. Šėrimo visavertiškumo nustatymas. SLS ir pieno kokybė. Mastito rūšys ir jo padaroma ekonominė žala. Pieno susidarymas. Pieno atleidimas. Pieningumo ir kokybinių pieno rodiklių kintamumas. Pieno kokybę lemiantys faktoriai. Rekomendacijos pieno kiekiui didinti ir kokybei gerinti pienininkystės ūkiuose. Mikrobiologinis užterštumas. Bakterijos piene. Neįprastiniai pieno mikroorganizmai (nenormali pieno mikroflora). Pieno apsauga nuo mikrobinio gedimo. Karvių pieno produkcijos apskaita. Priemonės pieno kokybės kontrolei stiprinti. VĮ "Pieno tyrimai" tyrimų laboratorijos techniniai reikalavimai. Mėginių kodavimo tvarka. Išvados.

Ištrauka

Lietuvoje galvijininkystė yra svarbiausia gyvulininkystės šaka. Iš galvijų gaunama daugiau kaip 99 % pieno, apie 45 % mėsos, daug odų bei šalutinių produktų: kaulų, ragų, plaukų, endokrininių liaukų.
Pienas – iš vieno arba kelių melžimų surinktas normalios tešmens sekrecijos pirminis produktas, kuris yra be jokių priedų, ir iš jo nepašalintos jokios sudedamosios dalys. Pienas yra skirtas naujagimio ir augančio organizmo mitybai. Pienas turi visas žmogui reikalingas medžiagas, teigiamai veikia virškinimo organų veiklą, padeda asimiliuoti kitus maisto produktus. Pienui virškinti reikia mažiausiai energijos. Pieno sudėtis: vanduo, riebalai, baltymai, angliavandeniai (laktozė), mineralinės medžiagos, vitaminai, fermentai ir kt.
Pieno produkcija gali būti vertinama pagal šiuos rodiklius: vidutinį pieno primilžį per parą, primilžį per pirmąsias 90 dienų, primilžį per 305 laktacijos dienas arba sutrumpintą laikotarpį, bet ne mažiau 240 dienų, metinį produktyvumą, pieno produkciją per visą karvių amžių, pieno riebalų kiekis, kg ir %; pieno baltymų kiekis, kg ir %.

Pienas – žinduolių patelių pieno liaukų gaminamas maistingas skystis. Pienas teikia svarbiausias maistines medžiagas naujagimiams iki kol jie pajėgia maitintis kitokiu maistu. Pienas taip pat plačiai naudojamas maisto produktų gamybai – iš jo gaminami grietinė, sviestas, jogurtas, sūris, pieno milteliai, ledai ir kt.
Karvės pieno vidutinė cheminė sudėtis (%): vanduo 87,5, sausosios medžiagos – 12,5, iš jų pieno riebalai – 3,8, baltymai – 3,3, (kazeinas – 2,7, albuminas – 0,4, globulinas – 0,2), pieno cukrus – 4,7, mineralinės medžiagos – 0,7, vitaminai, fermentai, pigmentai, hormonai, fosfatai, stearinai, įvairios azotinės medžiagos ir dujos.
Riebalų karvės piene būna nuo 3 % iki 8 %. Į pieno riebalų sudėtį įeina apie 20 įvairių riebiųjų rūgščių. Piene ir jo produktuose yra svarbių gyvam organizmui vitaminų - A, B1, B2. Vitamino A kiekis priklauso nuo to, kokiu pašaru šeriamos karvės: juo daugiau jos gauna žaliųjų pašarų, juo gausiau piene vitamino A. Vitamino C pienas turi nedaug - 1 mg 100 ml pieno. Be minėtų medžiagų, piene gausu įvairių fermentų ir hormonų, padedančių medžiagų apykaitos procesams, antibakterinių medžiagų, slopinančių mikroorganizmų dauginimąsi, dujų, pigmentų ir kt. Nustatyta, kad pienas turi daugiau kaip 200 įvairių medžiagų. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2011-02-02
DalykasŽemės ūkio referatas
KategorijaŽemės ūkis
TipasReferatai
Apimtis25 puslapiai 
Literatūros šaltiniai8
Dydis803.58 KB
Autoriusginte
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2009 m
Klasė/kursas4
Švietimo institucijaLietuvos sveikatos mokslų universitetas
FakultetasMedicinos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Galviju pieno produkcija ir ja itakojantys veiksniai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 25 puslapiai 
  • Lietuvos sveikatos mokslų universitetas / 4 Klasė/kursas
  • 2009 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą