Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Vaistinio smidro introdukuotų veislių įvertinimas
   
   
   
-1
naudingas 0 / nenaudingas -1

Vaistinio smidro introdukuotų veislių įvertinimas

  
 
 
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536
Aprašymas

Vaistinio smidro (Asparagus officinalis L.) introdukuotų veislių įvertinimas. Summary. Įvadas. Vaistinio smidro kilmė ir paplitimas. Vaistinio smidro botaninės savybės. Vaistinio smidro maistinė ir gydomoji vertė. Vaistinio smidro veislės. Vaistinio smidro auginimo sąlygos. Vaistinio smidro agrotechnika. Vaistinio smidro ligos ir kenkėjai. Tyrimų sąlygos ir metodai. Bandymų vietos ir dirvožemio charakteristika. Tyrimų metodika. Tyrimų metodai. Meteorologinės sąlygos. Darbo rezultatai ir aptarimas. Vaistinio smidro introdukuotų veislių derėjimo trukmė. Vaistinio smidro ūglių derlingumo įvertinimas. Vaistinio smidro introdukuotų veislių ūglių parametrų analizė. Vaistinio smidro ūglių biocheminės sudėties duomenų analizė. Išvados.

Ištrauka

Visi gyvybiniai procesai žmogaus organizme labai priklauso nuo to, kaip jis maitinasi. Maistas – tai žmogaus sveikatos ir darbingumo šaltinis. Maistas tiekia organizmui energiją darbui, medžiagą naujoms ląstelėms ir audiniams kurti, didina jo atsparumą įvairiems nepalankiems aplinkos poveikiams ir darbingumui (Deviatovas, Makarevičius, 1995).
Žmogaus kasdieninei mitybai būtinos šviežios daržovės, kuriose yra organizmui reikalingų baltymų, riebalų, angliavandenių ir biologiškai aktyvių medžiagų: vitaminų, organinių rūgščių, mineralinių ir aromatinių medžiagų, eterinių aliejų, fitoncidų bei balastinių medžiagų – ląstelienos (Kmitas, 1991).
Lietuvos klimatinės sąlygos yra palankios daugumai daržovių auginti. Tačiau auginamų daržovių asortimentas nėra didelis dėl nepakankamo jų populiarumo. Be to, daugelis žmonių nežino jų biologinių ypatumų, maistinės vertės, agrotechnikos arba paprasčiausiai jų nepažįsta. Gyventojai daugiausia augina ir kasdien vartoja gūžinius baltuosius kopūstus, morkas, burokėlius, svogūnus, agurkus, pomidorus. Yra daržovių, kurios savo maistine verte bei gydomosiomis savybėmis yra geresnės už mūsų kasdien vartojamas. Tai mažai paplitusios arba retosios daržovės, kaip antai: ropiniai ir briuseliniai kopūstai, brokoliai, špinatai, smidrai, salotinės cikorijos ir kt. (Kmitas, Kmitienė 2000).
Smidrai, dar vadinami šparagai – daugiamečiai, žoliniai augalai. Maistui vartojami jauni mėsingi, 20 cm ilgio ūgliai.
Jauni smidrų ūgliai – skani, maistinga daržovė. Juose daug amino rūgčių, karotinoidų, vitaminų, ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Vaistinių smidrų morfologinius požymius bei ūglių produktyvumo parametrus lemia rūšies, veislės savybės bei skirtingos auginimo sąlygos. Kad užtikrinti gerą smidrų derlių ir ūglių kokybę, labai svarbu parinkti derlingas veisles.
Bakalauro baigiamojo darbo tikslas: ištirti ir įvertinti vaistinio smidro introdukuotų veislių savybes.
Uždaviniai:
1. Nustatyti vaistinio smidro introdukuotų veislių augalų derėjimo ankstyvumą ir trukmę;
2. Ištirti vaistinio smidro introdukuotų veislių produktyvumą;
3. Nustatyti ūglių kokybės rodiklius ir cheminę sudėtį. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2011-06-08
DalykasŽemės ūkio diplominis darbas
KategorijaŽemės ūkis
TipasDiplominiai darbai
Apimtis33 puslapiai 
Literatūros šaltiniai35
Dydis472.01 KB
AutoriusVytautas
Viso autoriaus darbų6 darbai
Metai2008 m
Klasė/kursas4
Mokytojas/Dėstytojasdoc. dr. A. Kmitas
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
FakultetasAgronomijos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Vaistinio smidro introdukuotu veisliu ivertinimas [speros.lt].doc
 

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Diplominiai darbai
  • 33 puslapiai 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas / 4 Klasė/kursas
  • doc. dr. A. Kmitas
  • 2008 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą