Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Žieminiai kviečiai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Žieminiai kviečiai

  
 
 
12345678910111213
Aprašymas

Įvadas. Biologinės savybės ir auginimo sąlygos. Dirvos dirbimas prieš sėją. Žieminių javų sėklos. Veislės. Priešsėliai. Sėja. Tręšimas. Pasėlių priežiūra. Derliaus nuėmimas. Išvados.

Ištrauka

Lietuvoje javų auginimas nuo senų laikų yra laikomas viena svarbiausių žemdirbiškos veiklos sričių. Žiemkenčiais apsėjama daugiau kaip pusė milijono hektarų.
Žieminiams kviečiams tenka didžiausi plotai – net 350-450 tūkst.
Kviečiai (Triticum L.) yra labai svarbi ūkio kultūra.Jų grūduose yra daug vertingų, būtinų žmogaus maistui medžiagų : baltymų (12%), riebalų (1,7%), angliavandenių (68,7%), ląstelienos (2%). Iš geros kokybės kokybės žieminių kviečių grūdų kepama duona, įvairūs konditerijos gaminiai, gaminami makaronai, manų kruopos. Prastesnės kepamosios vertės grūdai vartojami pašarui, nes fizinės ir cheminės baltymų savybės bei glitimo kokybė pašarinių grūdų vertei neturi reikšmės.
Kviečiai – labiausiai paplitę duoniniai javai pasaulyje. Norint gauti gerą ir pastovų žieminių kviečių derlių, reikia gerai žinoti šių javų auginimo sąlygas ir reikiamu momentu panaudoti tinkamas agrotechnikos priemones.

Kviečiai skirstomi į 22 rūšis, iš kurių tiktai dvi turi platesnį pritaikymą. Tai minkštieji kviečiai ir kietieji kviečiai.
Lietuvoje auginami tik minkštieji kviečiai. Žieminių kviečių vegetacijos periodo trukmė priklauso nuo veislės ypatumų (45-55 dienos rudenį ir 90-105 dienos pavasarį-vasarą). Žieminių kviečių optimalioms augimo sąlygoms sudaryti reikia 2100 teigiamų temperatūros sumos ir apie 450 mm produktyvios drėgmės. Ypač daug drėgmės žieminiai kviečiai sunaudoja augalų plaukėsimo ir grūdų formavimosi metu. Didžiausią fotosintezės produktyvumą augalai pasiekia, kai orų temperatūra 20-22oC. Tada kviečiai gali užbaigti rudenį prasidėjusį krūmijimosi procesą, o lėčiau augant vegetatyviniams organams, nenusilpsta šaknų sistema ir gerai aprūpina augalą vandeniu bei mineraliniais elementais intensyviu jo augimo periodu.
Prasidėjus grūdų brandai, kuri tęsiasi apie 30 dienų, kviečiams reikia aukštesnės orų temperatūros – 24-26oC. Tada grūdai būna labai gyvybingi, biologiškai išsivystę, o vartotojas džiaugiasi dideliu baltymingumu ir geromis technologinėmis savybėmis. Deja, Lietuvos sąlygomis tik atskirais metais būna optimalios žieminių kviečių brandos sąlygos. Todėl mūsų žieminiai kviečiai yra mažo baltymingumo, turi nedaug glitimo, kuris tėra vos antros kategorijos. Ir tiktai tikslinė selekcija gali užtikrinti atskirų veislių grūdų pakankamai geras technologines savybes.
Kviečiai, norint gauti didesnius jų derlius (5-6 t/ha), nesėjami į dirvas, kurių reakcija žemesnė kaip pH 6, judrių fosforo ir kalio formų yra mažiau kaip 150 mg/kg dirvožemio, o mineralinio azoto 0-60 cm dirvos sluoksnyje – 60 kg/ha. Kadangi kviečiai pakankamai gerai pakelia dirvos laikiną užmirkimą bei laikiną deguonies trūkumą dirvožemyje – tai juos galima sėkmingai auginti ir velėniniuose glėbiniuose vidutinio sunkumo ir sunkiuose priemoliuose. Geriausiai tinka lengvo priemolio dirvožemiai. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-04-13
DalykasŽemės ūkio referatas
KategorijaŽemės ūkis
TipasReferatai
Apimtis13 puslapių 
Literatūros šaltiniai18
Dydis20.48 KB
AutoriusKristina
Viso autoriaus darbų3 darbai
Metai0 m
Klasė/kursas0
Failo pavadinimasMicrosoft Word Zieminiai kvieciai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą