Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Pieno cheminė sudėtis, maistinė vertė, pieno užteršimo mikroorganizmais šaltiniai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Pieno cheminė sudėtis, maistinė vertė, pieno užteršimo mikroorganizmais šaltiniai

  
 
 
1234567891011
Aprašymas

Įvadas. Pieno cheminė sudėtis. Ar žinote, kad... Melžimo higienos ir 12 auksinių melžimo taisyklių. Klastingiausias sukėlėjas. Bakterijas įveiks tik švara. Melžimo aparatų ir pieno indų plovimas. Bakterijų sumažės apkirpus tešmens plaukus. Išvados.

Ištrauka

Pienas yra žinduolių gyvūnų pieno liaukos sekretas, skirtas naujagimiui maitinti. Jame yra visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui augti:riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų. Beto, piene yra ir kitų organizmui labai svarbių maisto komponentų: vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, hormonų, imuninių medžiagų. Nustatyta, kad piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti. Piene yra toks baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis, kad organizmas juos geriausiai įsisavina. Baltymų įsisavinama 96%, riebalų - 95%, o pieno cukraus - 98%. Pienas turi dietinių savybių, aktyvina virškinimo trakto darbą, reguliuoja rūgštingumą ir šarminę pusiausvyrą organizme.

Ištirta, kad pieno baltymingumas ir riebumas tarpusavyje susiję. Įvairių veislių karvių piene baltymai sudaro 77 - 89 proc. riebalų kiekio. Amerikiečių tyrinėtojų duomenimis, holšteinų veislės karvių - 88, Švedijos holšteinų - 87, džersių - 79, lietuviškų veislių - apie 80 proc.
Santykis tarp baltymų ir riebalų kiekių kartais pakinta. Tai įvyksta dėl virškinimo sutrikimų bei šėrimo klaidų: kai kurie pašarai mažina pieno riebumą, didina baltymingumą arba atvirkščiai. Klinikinis ar slaptasis mastitas padidina baltymų kiekį.

• daugiausia baltymų - krekenose, mažiausiai - 25-50 dienų po veršiavimosi. Pieno baltymingumas didėja nuo 4 iki 8 laktacijos mėnesio;
• sezonas. Baltymų piene padaugėja rudenį;
• veršiavimosi laikas. Vasarą ir rudenį apsiveršiavusių karvių pieno baltymingumas buvo 0,07-0,08 proc. mažesnis, palyginti su apsiveršiavusiomis žiemą ir pavasarį;
• paveldimumas-genetika. Pieno baltymingumas ir riebumas paveldimas labiau nei pieno kiekis;
• šėrimas pieno baltymų kiekį veikia ne taip smarkiai kaip riebalų. Baltymingumas kinta 0,1-0,4 proc., tuo tarpu riebumas - iki 1 proc.
• baltymingumas didėja šeriant daug energijos ir mažiau ląstelienos turinčiais pašarais. Tačiau jie dažniausiai sumažina pieno riebumą. Energijos trūkumas būna dėl nepakankamo koncentratų kiekio arba stambiųjų pašarų stygiaus ar jų blogos kokybės (sumažėja ir riebumas, ir baltymingumas); ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-05-09
DalykasŽemės ūkio referatas
KategorijaŽemės ūkis
TipasReferatai
Apimtis10 puslapių 
Literatūros šaltiniai4
Dydis15.85 KB
Autoriusausra
Viso autoriaus darbų7 darbai
Metai0 m
Klasė/kursas0
Failo pavadinimasMicrosoft Word Pieno chemine sudetis maistine verte pieno uztersimo mikroorganizmais saltiniai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą