Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Žemės ūkis>Ekologinės žemdirbystės subtilybės
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Ekologinės žemdirbystės subtilybės

  
 
 
123456789101112131415
Aprašymas

Įvadas. Ekologinės žemdirbystės esmė ir tikslas. Ekologinės žemdirbystės svarba ir pagrindiniai principai. Ekologinės žemdirbystės ištakos. Ekologinės žemdirbystės plėtra ir tikslai. Ekologinės žemdirbystės subtilybės. Dirvožemis. Sėklos. Sėjomaina. Piktžolės. Tręšimo įtaka ekologiškai auginamai augalininkystės produkcijai. Problemos. Perspektyvos. Išvados.

Ištrauka

Vis daugiau žemdirbių ir žemės ūkio produktų vartotojų suvokia ekologinės žemdirbystės svarbą bei perspektyvą. Tai patvirtina kasmet besiplečiantis ekologiškai ūkininkaujančių sąrašas. Tačiau ūkyje įgyvendinti šią ūkininkavimo formą taip, kad ji būtų pelninga, neterštų aplinkos, nėra lengva.
Ekologiškai ūkininkauti yra daug sudėtingiau – tam reikia daugiau žinių, negu plėtojant intensyviąją žemdirbystę. Kai ūkininkaujama intensyviai, daugelį problemų galima lengvai išspręsti panaudojant įvairius cheminius preparatus, tuo tarpu ekologinėje žemdirbystėje tokie preparatai griežtai uždrausti. Išvydus labai piktžolėtus laukus dažnai pašaipiai sakoma, kad čia ūkininkaujama ,,ekologiškai". Tokiems žmonėms tenka priminti, kad čia kaltas ne ekologinis ūkininkavimas, o paprastas apsileidimas. Deja, laukus piktžolėmis apleidusių žemdirbių pasitaiko ir tarp ekologiškai ūkininkaujančiųjų, ir tarp intensyviosios sistemos šalininkų.
Ne vienas ūkininkas, pradėjęs ekologiškai ūkininkauti, pamatė, kad tai nėra taip paprasta, kaip įsivaizdavo. Reikia labai daug žinoti, o žinių stoka tikrai jaučiama. Ekologinio ūkininkavimo būdo negalima tapatinti su ekstensyviu: ekologiniuose ūkiuose yra naudojamos įvairios natūralios trąšos ir biologinės apsaugos priemonės [1, psl. 54].
Taigi, kai svarstome, ar pradėti ūkininkauti ekologiškai, keliame klausimą – ar apsimoka tuo verstis? Europos Sąjungoje ekologinė žemdirbystė labai remiama, produkcija noriai perkama, jos paklausa viršija pasiūlą. Ekologinę produkciją jau noriai perka ir Lietuvos stambieji prekybos centrai, perdirbimo įmonės, specializuotų mugių lankytojai. Ją mielai pirktų ir užsieniečiai, jei tik pajėgtume sukaupti didesnį jos kiekį. Ekologinį ūkininkavimą pagal išgales remia ir mūsų valstybė.
Šio referato tikslas yra išsakyti ir išdiskutuoti svarbiausias ekologinės žemdirbystės subtilybes, problemas ir numatyti perspektyvas.

Gausėjant alerginiams, vėžiniams ir kitokiems susirgimams, plintant apsigimimams ir pasitaikant apsinuodijimų pesticidais atvejų, žmonės ima vengti chemikalais apdorojamų produktų. Dabar nėra kitos tokios žemės ūkio specializacijos srities, kuri taip sparčiai didėtų kaip ekologinė žemdirbystė.
Ekologinė žemdirbystė – tai tokia ūkininkavimo sistema, kai nenaudojamos sintetinės trąšos ir pesticidai, o taikomos technologijos pagrįstos augalų įvairove, sėjomainomis, natūralios kilmės mineralinių ir organinių trąšų naudojimu, natūraliais piktžolių, ligų ir kenkėjų kontrolės metodais [2].
Ekologinė žemdirbystė vos ne menas, nes reikalauja labai daug žinių, kantrybės, nuojautos. Kai negalima naudoti cheminių priemonių, ūkininkavimo klaidas labai sunku ištaisyti. Ekologiniame ūkyje sintetinės cheminės medžiagos pakeičiamos natūraliomis organinėmis ir mineralinėmis. Sistemos pagrindas: sėjomainos, ūkyje sukauptų organinių trąšų naudojimas, kenkėjų, ligų ir piktžolių necheminės kontrolės metodai. Šioje ūkininkavimo sistemoje siekiama uždaro energijos ir maisto medžiagų apytakos ciklo. Perėjimas į ekologinį ūkininkavimą reikalauja 2-3 metų laikotarpio. Ekologiniame ūkyje žemės ūkio gamyba kiek galima priartinama prie natūralių gamtoje vykstančių procesų ir ryšių tarp atskirų gyvosios gamtos bendrijų. Natūralioje gamtoje kiekvienas jos dalyvis turi savo ,,profesiją" ir atlieka savo vaidmenį. Žalieji augalai laikomi gamintojais, nes saulės energijos pagalba iš anglies dvideginio, vandens ir druskų kuria organines medžiagas ir jose kaupia energiją. Kurią kaip gyvybės pagrindą (maistą) tiekia kitiems gyvosios gamtos dalyviams – naudotojams (gyvūnams, žmonėms ir kt.). Uždaram apytakos ciklui gamtoje labai svarbūs yra ir skaidytojai (mikroorganizmai, sliekai, bakterijos), kurie suskaido į dirvožemį patekusias mirusių augalų ir gyvūnų liekanas iki pačių primityviausių - jas augalai vėl naudoja kaip maisto šaltinį. Maisto medžiagos juda uždaru ciklu [8]. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-07-24
DalykasŽemės ūkio referatas
KategorijaŽemės ūkis
TipasReferatai
Apimtis14 puslapių 
Literatūros šaltiniai10 (šaltiniai yra cituojami)
Dydis25.69 KB
Autoriusruta
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Ekologines zemdirbystes subtilybes [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 14 puslapių 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas / 3 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą